Mindfulness

Mindfulness (vervolg)training

De 8-weekse mindfulnesstraining (MBSR)

Ik bied verschillende keren per jaar de 8-weekse mindfulnesstraining (MBSR) aan bij het centrum voor mindfulness (zie voor startdata www.centrumvoormindfulness.nl).

We worden vaak gestuurd door lastige omstandigheden en sterke patronen, zoals stress, piekeren en zelfkritiek. Daardoor komen we vaak te weinig tot rust en hebben we niet het vermogen om optimaal voor onszelf te zorgen. Bij stressklachten (o.a. overspanning of burn-out) en hardnekkige disfunctionele patronen, kan naast therapie bij een psycholoog of psychotherapeut, een 8-weekse mindfulnesstraining waardevol zijn.

Ik heb in 2012 de opleiding tot mindfulnesstrainer afgerond aan het Centrum voor Mindfulness en ben categorie 1 lid van de vereniging voor mindfulnesstrainers (www.vmbn.nl).

Vervolggroep: Mindfulness in verbondenheid

Voor mensen met ervaring met meditatie/mindfulness bied ik een doorlopende meditatiegroep aan. 1 keer per maand komt de groep bij elkaar en oefenen we gezamenlijk in stiltemeditatie en meditatie in contact (interpersoonlijke mindfulness).

De rode draad van deze meditatieavonden is het gegeven dat we als mens op fundamenteel nivo verbonden zijn met anderen. Het bestaan van een afgescheiden “ik” is een illusie die leidt tot een basaal gevoel van spanning/ onveiligheid. Het ervaren van bewuste verbondenheid heeft een sterk helend en ontspannend effect en versterkt het effect van mindfulness-meditatie.

We werken in deze groep met meditatievormen en bewustzijnsoefeningen uit verschillende bronnen en tradities, o.a. beoefeningen op het gebied van meditatie en compassietraining. We werken met existentiële thema’s en bruikbare kennis uit de boeddhistische filosofie.